kontakty
> Aktuality>Louise - nový tvar

Louise - nový tvar

Když byl v roce 1962 zaveden do výroby v Karlovarském porcelánu na závodě v Březové nový tvar Jaroslava Ježka pod jménem „LOUISE“, skončilo definitivně období tzv. Bruselu. To znamenalo především výraznou změnu v designu, což v porcelánu prezentuje především tvar LOUISE. Asymetrie amorfních tvarů v siluetách protáhlých ladných linií je vystřídána klasickým rotačním klasickým tvarem, který se vrací ke kořenům porcelánu. Tvarosloví je jasnou reminiscencí empiru, především v tvarování úchytů a oušek dutých tvarů. Jednoduchost tvaru nevtíravě doplňuje jednoduchý a velmi jemný reliéf drobných kanerul, které se paprsčitě rozbíhají po nožkách šálků a v zužujících se partiích dutých výrobků. Vlastní plošina zůstala hladká. Citlivé zakomponování a stylizace historizujících prvků do celkového designu dalo vzniknout elegantnímu tvaru nadčasové kvality. Tvar byl navržen pro závod Březová především proto, že jeho výroba vyžadovala, ale i demonstrovala kvalitu manufakturní výroby s odkazem na vysokou péči řemeslného zpracování, kterou si závod díky své tradici držel.
Porcelánka vyhlášená svojí tradicí a kvalitou prováděné dekorace v široké škále technik našla v tomto tvaru příležitost jejich uplatnění, což se týkalo především aplikací pravého kobaltu a klasickým způsobem prováděného leptání, nebo přenášení dekoru pomocí ocelotisku, stříkání fondů a další. Definitivní výroba skončila v podstatě začátkem devadesátých let po privatizaci závodu.
Vzhledem ke svému nadčasovému designu se jeví tento soubor z dnešního pohledu jako nadále perspektivní. Vyspělejší technologie vytváření a bohatší možnosti v reprodukování velmi náročné dekorace umožňují takovýto tvar vyrábět i na závodech s plně automatizovanou výrobou, která vyžaduje minimální úpravy, a které jsou pouze rázu technologického, nezasahují tedy do podstaty původního designu. Současná výroba paradoxně umožňuje v některých ohledech kvalitnější produkci, než tomu bylo na původním závodě v manufakturních podmínkách.
Požadavky současných trhů spolu s využitím těchto možností vedly k tomu, že tvar LOUSE ožil v roce 2013 jako "retro", (což je mimochodem v současnosti poměrně častý a populární jev i v jiných oblastech průmyslové výroby s vysokým podílem designu) v provozu v Nové Roli společnosti Thun 1794 a.s..

Ak. soch. Jiří Laštovička

Thun 1794 a.s. Tovární 242, 362 25 Nová Role

Telefon: +420 353 410 111 |  e-mail: thun@thun.cz