kontakty
> Aktuality>Finále Future Light

Finále Future Light

V srpnu proběhl ve společnosti Thun 1794 a.s. umělecký workshop pod názvem Future Light  v rámci projektu Porcelán v česko - bavorském příhraničí 2019.

Tento evropský workshop vzešel jako společná iniciativa státního muzea Porzellanikon v Selbu a Hohenbergu a Archy Loket - provozovatele Návštěvnického centra Thun 1794. 
Účastníky byli vysokoškolští absolventi, mladí tvůrci z oboru keramika z několika evropských zemí mj. z Řecka, Finska, Švédska, Německa či Anglie.
Tématem Future Light je Tvorba dekoru ve vztahu k Unesco na lázeňský pohárek.

Finále evropského workshopu  se konalo v irském Kilkenny a hlavní téma soutěže bylo ekologické téma  "Jdi zelenou" a jeho uplatnění v porcelánové výrobě. Cílem workshopu bylo zapojit nové absolventy keramických univerzit přímo do procesu výroby v některé z významných evropských porcelánek.

Šesti člennou odbornou porotu tvořili majitelé předních světových výrobců porcelánu a profesoři prestižních evropských univerzit a zástupce státního muzea Porzellanikon v Selbu a Hohenbergu. 

Než se účastníci absolvující svá studia například v Londýně, Belfastu nebo Berlíně, propracovali do finále, vystavovali svoji předchozí tvorbu například na veletrhu s tématem porcelán a keramika Ambiente ve Frankfurtu nad Mohanem nebo pracovali v míšeňské manufaktuře.

 

Závěrečnou částí workshopu pro pět finalistů z Řecka, Irska, Německa, Švédska a Finska byla  samostatná tvorba na téma Kamzík a vznik nového dekoru na karlovarský lázeňský pohárek, a to u největšího výrobce porcelánu v České republice společnosti Thun 1794.

S návrhy nových dekorů a prací účastníků se bude možné seznámit během konání Podzimních porcelánových slavností v rámci menší výstavy věnované výsledkům workshopu, a to ve dnech 6. - 8.9.2019 ve Velkém sále karlovarského Grandhotelu Pupp. 

Thun 1794 a.s. Tovární 242, 362 25 Nová Role

Telefon: +420 353 410 111 |  e-mail: thun@thun.cz